Van'ın Erciş ilçesindeki Morgedik İçme Suyu Arıtma Tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferansla katıldığı törenle hizmete açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapımı tamamlanan 363 tesis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle hizmete alındı. Aynı program kapsamında 1. Su Şurası Lansmanı da yapıldı.
Lansmanda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğüne devredilen 38 milyon 176 bin TL'ye mal olan Morgedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi. İlçenin 2045 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak olan tesis, günlük 76 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olan proje yaklaşık 232 bin kişiye hizmet verebilecek. Kurulu kapasitede ham su arıtılarak, havalandırma, ön klorlama, ozonlama, kimyasal şartlandırma, hızlı-yavaş karıştırma, durultma, filtrasyon ve son klorlama özellikleriyle göz dolduran tesis, şebekeye ve depolara verilen arıtılmış suyun analizleri, laboratuvarlarda periyodik olarak yapılarak, denetim ve kontrol merkeziyle ön plana çıkıyor.
Açılış töreninde, Van Valisi Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekilleri; Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, MHP İl Başkanı Salih Güngöralp, DSİ 17. Bölge Müdürü Ayhan Şahna, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, kurum amirleri ile siyasi parti temsilcileri hazır bulundu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Toplu açılış öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün iki önemli etkinliği bir arada gerçekleştirdiklerini anımsatarak, ilk olarak DSİ tarafından yapımı tamamlanan 363 tesisi resmi açılış töreniyle milletin istifadesine sunduklarını belirtti.
Bu tesisler sayesinde 146,5 milyon metreküp suyun depolandığını, yıllık 12,3 milyon metreküp içme suyu elde edildiğini ifade eden Erdoğan, günlük 299 bin metreküp suyun arıtıldığını, 418 bin 500 dekar arazinin sulu tarıma açıldığını söyledi. Böylece Türk ekonomisine yıllık 427 milyon liraya yakın katkı sağlandığını vurgulayan Erdoğan, aralarında baraj, içme suyu, sulama, toplulaştırma, atık su ve taşkın koruma tesislerinin yer aldığı toplam yatırım tutarı 5 milyar 200 milyon liraya varan eserlerin ülkeye hayırlı olmasını diledi.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR SUNACAK
Bu tesisleri ülkeye kazandıran Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünü, yüklenici firmaları ve bu yatırımların inşasında emeği geçen herkesi tebrik eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ikinci olarak, 1. Su Şurası'nın da tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin ve dünyanın su konusunda derin tartışmaların içinde olduğu bir dönemde gerçekleştirilecek olan bu şurayı son derece isabetli buluyorum. Tarım ve gıda sektörümüz başta olmak üzere Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sunacağına inandığım Su Şurası'nın başarılı geçmesini diliyorum. Fikirleri, önerileri, görüşleri, tespit ve tenkitleriyle şurayı zenginleştirecek tüm uzmanlara, sektör temsilcilerine, paydaşlara ve vatandaşlarımıza şimdiden şahsım, milletim adına teşekkürlerimi sunuyorum"
Suyun bütün canlılar gibi insanlık için de vazgeçilmez bir nimet olduğuna dikkati çeken Erdoğan, sadece hayat için değil ekonomik kalkınma ve büyüme için de suyun ikamesi olmayan unsurlardan biri olduğunu vurguladı.
"SU MESELESİNİ TEHDİT VEYA PAZARLIK ARACINA HİÇBİR ZAMAN DÖNÜŞTÜRMEDİK"
Bu ihtiyacı sürdürülebilir şekilde karşılayabilmek için mevcut kaynakları en verimli şekilde kullanmanın ve israfı engellemenin önem arz ettiğini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Nüfusun hızla çoğalması, iklim değişikliği, kuraklık gibi sebeplerle su ihtiyacının giderek arttığını görüyoruz. Su ihtiyacı artarken insanlığın istifadesine de bulunan su kaynakları günden güne azalıyor. Bu daralma beraberinde kuraklığı, yoksulluğu ve açlığı getiriyor. Yine su kıtlığına bağlı olarak ekolojik denge bozulmakta, biyolojik çeşitlilik kaybolmakta, insanlığın gıda güvenliği tehlikeye girmektedir. Bu vahim tablo ise sosyal çalkantılardan düzensiz göçe, kıtlıktan beynelmilel gerilimlere kadar pek çok soruna sebebiyet veriyor. Kimi uluslararası kuruluşlar, 2025 yılına kadar su kıtlığı yüzünden 700 milyondan fazla kişinin göç riski altında kalabileceğini ifade ediyor. Nil Nehri havzasındaki kimi ülkeler arasında yaşanan sert tartışmalar, su meselesinin stratejik boyutunun işaretidir. Benzer sıkıntılar dünyanın başka ülkelerinde de bölgelerinde de nüksetmeye başlamıştır. Nüfusla birlikte artan gıda ve enerji talebiyle iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri gelecekte daha büyük risklerin bizi beklediğini gösteriyor. Bu karamsar tablodan ülkemizin etkilenmemesi elbette mümkün değildir."
"SU STRESİ ÇEKEN BİR ÜLKEYİZ"
"Toplumumuzdaki yaygın kanaatin aksine su zengini bir ülke de değiliz. Bilakis kişi başına kullanılabilir su miktarı dikkate alındığında su stresi çeken bir ülkeyiz." diyen Erdoğan, Türkiye'nin elindeki sınırlı su kaynaklarını Irak ve Suriye gibi iki komşusuyla da paylaşmak mecburiyetinde olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Komşularımızın su ihtiyaçlarının karşılanması noktasında gereken hassasiyeti bugüne kadar hep sergiledik. Su meselesini ikili ilişkilerimizde tehdit veya pazarlık aracına hiçbir zaman dönüştürmedik. Bundan sonra da aynı hakkaniyetli tavrımızı muhafaza edeceğiz." dedi.
“GELECEK NESİLLERE IŞIK TUTACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak; 1. Su Şurasında alınacak kararların bu mücadeleye katkı sunacağına, çalışmaların önünü açacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Şuranın hedefleri doğrultusunda elde edilen kazanımlar, su yönetimi ile ilgili hususlarda gelecek nesillere ışık tutacaktır. Şuranın hazırlanmasında emeği geçenleri şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Resmi açılışını yaptığımız Devlet Su İşleri'ne ait 363 tesisin ülkemize, milletimize, şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. 363 tesisten bahsediyorum, dile kolay. Türkiye'nin kalkınması için tüm çalışan emekçilerimize, çiftçilerimize, mühendisinden işçisine kadar hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum. Rabbim yolunuzu, bahtımızı açık etsin. Ömrümüz, ömrünüz su gibi aziz olsun."
MORGEDİK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ HİZMETE AÇILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan, sırasıyla Bartın ve Kütahya illerine bağlandıktan sonra video konferansla Morgedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin açılış törenine bağlandı. Burada tesisi tanıtımı yapıldıktan sonra Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, açılış konuşması yaptı.
BİLMEZ: TESİS 232 BİN KİŞİYE HİZMET VERECEK
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bilmez, açılışını yaptıkları tesisin Erciş ilçe merkezinin 2045 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşin maliyeti 38 milyon 176 bin TL'dir. Günlük 76 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip olan proje yaklaşık 232 bin kişiye hizmet verebilecek. Yaşanan Van depreminin ardından zat-ı alinizin talimatları ile şehrimize her alanda önemli yatırımlar yapılmıştır. Depremden sonra da İlimizde talimatlarınızla tamamlanan içme suyu tesisleri ile 1 milyon 332 bin kişinin içme suyu ihtiyacı karşılanacak. Zatıâlinizin liderliğinde, Akkoyunlulara başkentlik etmiş Erciş ilçemize yapılan içme suyu arıtma tesisi ile ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirilen 363 tesis ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Açılış töreni, kurdele kesiminin ardından son buldu.